Wat zijn de Nederlandse legendes uit de stripgeschiedenis? Kapitien Rob, Dick Bos, Kick Wilstra, Tom Poes, maar zeker ook Paulus de Boskabouter van Jean Dulieu. Hoewel sommige mensen de delen meer als prentenboek zien, worden de verhalen van oudsher toch tot de negende kunst gerekend.
Paulus verscheen in 1946 voor het eerst in Het Volk. Los van de boekuitgaven kwam hij op de radio als hoorspel en op de televisie als poppenspel. Het bijzondere ervan was dat Dulieu, pseudoniem van Jan van Oort, alle stemmen en poppen zelf maakte. Als je nagaat dat hij ook nog violist was in een symfonieorkest, is er absoluut sprake van een multitalent.
De bijfiguren uit Paulus waren sterk van karakter, maar vooral prachtig getekend. Eucalypta ziet er echt uit als een enge heks, Oehoeboeroe heeft een zeer wijze uitstraling en elk kind weet meteen dat Gregorius ze niet allemaal op een rijtje heeft. Daarnaast wist Dulieu zijn helden te plaatsen in een sfeervolle omgeving. Je wist onmiddellijk of er een probleem dreigde, of dat alles koek en ei was. Naar mijn mening wordt dit alleen benaderd door Marten Toonder.
Op de lagere school in Limburg las een onderwijzer elke week voor uit Paulus en de hulpsinterklaas. Een iconisch verhaal waarvoor Dulieu meerdere prijzen gekregen heeft. Sinterklaas verdwaalt in de mist en komt in het bos van Paulus. Die besluit hem te helpen en nodigt hem uit in zijn kleine huisje. Het beeld van de Sint die op een piepklein stoeltje in Paulus’ huis een kopje eikeltjeskoffie drinkt, maakte grote indruk. Misschien is hier de basis gelegd voor mijn verzameldrift van Pauluscuriosa. Met de hulp van Klaas de Krijgers onvergelijkbare catalogus, heb ik in de loop van de jaren een aantal mooie items weten te vergaren. Op de begeleidende foto ziet u hier een aantal van.
Dat de waardering voor Paulus van alle tijden is, blijkt wel uit het Paulusbeeld dat staat in het Gravinnenbos te Arnhem. Henk Evertzen maakte het in 2008 als eerbetoon aan Dulieu die lang in Arnhem woonde en wandelingen maakte door het bos. Een betere plek voor een boskabouterbeeld bestaat niet.