Stiekem onder de dekens, verborgen in de diepste zak van je jas, of op een andere geheime plek, Dick Bos was verboden en werd daarom vakkundig verstopt. Verstandige leraren, pastoors en dominees bestempelden het als zeer verderfelijk en slecht voor de opvoeding. Juist daarom wilde de jeugd weten wat in de boekjes stond.
De serie Dick Bos begon in 1940 met Het geval Kleyn in het weekblad de Prins. In 1941 verscheen het eerste boekje in de reeks. De populariteit van de detective steeg zo snel, dat het ook de bezetter begon op te vallen. Ze stelden in 1942 aan Alfred Mazure voor om enkele Duitse soldaten, met name leden van de SS, een prominente rol in de verhalen te laten spelen. Mazure weigerde, waardoor de serie werd stopgezet. Na de oorlog ging Mazure verder tot het definitieve einde van de serie in 1968.
Opmerkelijk is wel dat tijdens de oorlog 2 speelfilms met onze Held in de hoofdrol gemaakt werden. Maurice van Nieuwenhuizen, die model stond voor Dick Bos speelde de hoofdrol. De films werden na de oorlog niet meer vertoond en zijn in bezit van de erven. Dit geldt ook voor het derde deel dat in 1946 uitkwam. Over zeldzame curiosa gesproken.
Het zeldzaamste deel van Dick Bos is waarschijnlijk een proefnummer van Der Fall Klein, dat op Catawiki voor 3500 euro van eigenaar wisselde. Over de zeldzaamste Nederlandse uitgave bestaat onenigheid. Volgens mij is het de promo in hardcover van Het geval Kleyn uit 1941. Anderen houden het bij deel 3 uit de ruitserie Knock Out. Een ding is zeker beide delen zullen in goede staat meer dan 1000 euro moeten opbrengen. Dat nog steeds niet alle uitgaven bekend zijn bleek onlangs door de vondst van een Engelse K 22 uit 1945. Bijzonder detail is dat deze uitgave verscheen voor de Nederlandse uit 1948. Waarschijnlijk door de liefde van Mazure voor Engeland, waar hij zelfs lange tijd gewoond heeft. Veel oude striphelden verdwijnen langzaam in de vergetelheid. Op de een of andere manier weet Dick Bos de strijd met de tijd in zijn voordeel te beslechten.