In eerdere blogs heb ik verteld dat Suske en Wiske en Sjors mijn interesse voor het beeldverhaal aangewakkerd hebben. Toch heb ik hierbij een held vergeten: Batman.
In 1966 verscheen de serie voor het eerst op de Nederlandse televisie. Adam West vertolkte de rol van Batman en Burt Ward, Robin. De serie was eigenlijk een soort stripverhaal, wat zich vooral uitte in de begeleidende teksten bij een gevecht: POW, BENG, SLAM, etc. De tune was er een die nooit meer uit je geheugen verdween. (na na na na, na na na, na Batman!)
Naast de bekende schurken als de Joker en de Pinguïn is een me altijd bijgebleven: mr. Freeze. Een misdadiger die alleen kon overleven bij temperaturen onder nul en alles bevroor met een ijskanon. In de film Batman en Robin werd hij gespeeld door Arnold Schwarzenegger.
Tijdens de tv-serie verschenen er bij de Geïllustreerde Pers 4 delen van de strip Batman. Wat ik me herinner waren de delen zo populair, dat de meeste van mijn vriendjes ze in bezit hadden. Ikzelf heb ze in ieder geval aangeschaft en zelfs bewaard.
Ook deed de Batman-merchandise zijn intrede. Bij een jaarabonnement van Televizier kon je de Batmobiel van Corgi Toys in bezit krijgen. Via een vriendelijke oom die toch een omroepblad nodig had, kreeg ik ook dit item in bezit. Wat een fantastisch ding was dat. Je kon er luciferstokjes mee wegschieten, er kwam echt vuur uit de uitlaat en aan de voorkant kwam een allesvernietigende zaag naar buiten.
Het hoogtepunt vormde echter het verschijnen van de trading cards. Aan de voorkant had je een afbeelding uit de serie en op de achterkant een raadsel van de Riddler. Door met een munt over een kraslaag te schrapen, kwam het antwoord in beeld. Op het schoolplein zeer gewilde items.
In 1968 begon de belangstelling voor de serie te dalen, met als resultaat dat er na 120 afleveringen een eind aan werd gemaakt. Daar kon zelfs de toevoeging van een alleszins bevallige Batgirl, niets meer aan veranderen. Wat bleef was jeugdsentiment en voor velen zeer herkenbaar.