Naast de reguliere stripreeks kent vrijwel elke serie een hoeveelheid curiosa of merchandising. De komende tijd wil ik op deze plek enkele zeldzame items van één tekenaar, of serie bespreken. We beginnen met Sjors en Sjimmie van Frans Piét.
Frans Piét tekende Sjors en Sjimmie grof gezegd van 1937 tot 1970. Tijdens deze periode is er een behoorlijke hoeveelheid, vaak zeldzame, curiosa op de markt gekomen. Sommige van deze items, zoals het briefpapier en de verjaardagskalender, zijn vrijwel onvindbaar. Hetzelfde geldt voor de kleurpotloden met afbeelding en de geëmailleerde dasspeld.
Naar mijn bescheiden mening zijn 2 items nog zeldzamer.
Eind jaren 50 verscheen er bij Vroom en Dreesman een serie van 6 inktlappen. Deze lapjes werden gebruikt om tijdens de les op de lagere school de kroontjespen schoon te maken. Logisch dat ieder kind die er een in bezit had hem gebruikte, waardoor exemplaren zonder Oost-Indische inkt vrijwel niet te vinden zijn. Daarnaast waren de inktlappen in die tijd aan de prijzige kant. Een gemiddelde moeder naaide liever wat stukjes gordijnstof op elkaar met een knoopje. Dat werkte ook prima en was een stuk goedkoper. Als rechtgeaarde verzamelaar wilde ik daarom de set toch compleet krijgen, het liefst ongebruikt. Uiteindelijk is me dat gelukt, maar ik raad het iedereen af. Ik heb er namelijk slechts 30 jaar over gedaan.
Halverwege de jaren 50 begon het mode te worden om bepaalde afbeelding op T-shirts te strijken. Van Sjors en Sjimmie verschenen er 2 losse exemplaren. Net als bij de inktlappen is hier sprake van een gebruiksvoorwerp. Waarom zou je zoiets kopen en bewaren? Toch heeft iemand dat in het verleden gedaan en tijdens een wandeltocht op de verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht viel mijn oog erop. Hierdoor werd ik de gelukkige bezitter van naar mijn mening de zeldzaamste curiosa van Sjors en Sjimmie. De kans dat ik als eindgebruikers het alsnog op een T-shirt ga strijken is te verwaarlozen.
Tot slot denk ik dat er ook nog curiosa is die nog nooit waargenomen is. Ik bedoel als er een kleurpotlood met afbeeldingen bestaat, zal er ook wel een doosje zijn waar het ingezeten heeft. Ach ja, wie weet ooit op een druilerige ochtend op de plaatselijke rommelmarkt…