Zou het werkelijk zo zijn? Is tante Sidonia stiekem verliefd op Lambik? Hoewel ze één keer openlijk gek was op Lilleham, wijzen de signalen sterk in die richting.
Voor Lambik geldt dit niet. Hij maakt vervelende opmerkingen en jaagt haar continu op de kast. Toch is hier sprake van een façade. In Fata Morgana wordt een kist geopend met zogenaamde diepere waarheden. Hieruit blijkt dat Lambik wel degelijk verkikkerd is op zijn Sidonia. Dit gegeven komt maar af en toe bovendrijven. Verliefdheid is natuurlijk een thema, vooral bij series als Cupido, maar bij standaard reeksen meestal van ondergeschikt belang. Misschien dat spanning en humor helemaal niet samengaan met passievolle verliefdheid…..? Laten we eens een poging wagen om er iets dieper op in te gaan.
Guust is misschien wel de meest legendarische humorstrip. Grootmeester Franquin leeft zich heerlijk uit in de meest absurde gebeurtenissen. Een vrouwelijke collega van Guust, juffrouw Jannie, is tot over haar oren verliefd op hem. Toch komt hun relatie niet echt tot bloei. Ze spreken elkaar zelfs aan met: meneer Guust en juffrouw Jannie.
Donald Duck heeft gevoelens voor Katrien. Toch lijkt het onbegonnen werk. Door de hoge eisen die Katrientje aan een relatie stelt en de rol van Guus Geluk op de achtergrond, is hij bij voorbaat kansloos. Het thema is de eeuwige strijd tussen Donald en Guus en niet verliefdheid.
Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan: Superman en Loïs Lane, Obelix en Walhalla, Prins Valiant en Aleta, Spiderman en M.J., Fred en Wilma. Allemaal leuke relaties, maar ondergeschikt aan de verhaallijn.
Is er dan geen enkele uitzondering te noemen? Natuurlijk wel! Belle is compromisloos verliefd op het beest. Doornroosje, Assepoester en Sneeuwwitje vallen voor hun prins en in Lady en de vagebond wordt op een zeer romantische manier spaghetti gegeten. Helaas moet ik ook hier een kleine kanttekening maken. In al deze verhalen is er sprake van een sprookje en die zijn meestal bedrog.