Sigmund bestaat 25 jaar. Dat betekent dus 25 jaar psychologisch wanbeleid. 25 jaar patiënten nog depressiever maken en 25 jaar lang het landelijk zelfmoordcijfer met procenten doen stijgen.
Waar haalt tekenaar Peter de Wit zijn inspiratie vandaan om elke dag een goede grap in de Volkskrant te presenteren? Volgens zijn eigen zeggen vindt hij die hoofdzakelijk in kranten en op straat. Verder bezoekt hij regelmatig congressen voor psychologen en psychiaters.
Zijn hoofdpersoon is zeer geliefd bij deze beroepsgroep en daarom wordt hij ook regelmatig uitgenodigd voor signeersessies.
De grappen die hij bedenkt beginnen eerst met een idee. Dan probeert hij dit idee uit te werken naar een uitgewerkte gagstrip. Het wil zeker niet zeggen dat elk goed idee ook meteen een goede grap oplevert. Soms ligt een idee zelfs meer dan een jaar op de plank rijp te worden. Peter de Wit is duidelijk een aanhanger van de stijl van Peter van Straaten. Het beeld moet het werk doen en niet een waterval van woorden.
In 2015 bracht stripwinkel Akim een Groningse versie uit van deze krantenstrip, getiteld “Is dit nou dij shocktherapie?”. De kwaliteit was dusdanig hoog, dat in de blog van stripwinkel “De Noorman” uit Arnhem stond vermeld: “Als je het leest, vraag je je af waarom Sigmund niet standaard in het Gronings wordt gemaakt.”
In het verleden werkte Peter de Wit samen met zijn zoon Tex. Deze samenwerking werd gestaag minder, omdat Tex ging werken voor de TV. Hij werd onder andere tekstschrijver voor het programma “Zondag met Lubach”. Op dit moment maakt hij onderdeel uit van het nieuwe programma: “Makkelijk scoren” van de VPRO. Laten we hopen dat dit programma last heeft van startersperikelen.