Ter gelegenheid van de verjaardag van de iconische game Pac-Man, organiseert Storyworld in Groningen tot 10 januari 2021 de tentoonstelling Wakawaka. Wat is het dat deze computergame zo bijzonder maakt?
Pac-Man verscheen voor het eerst op 22 mei 1980. Het spel werd meteen populair en zorgde voor een revolutie in de gamewereld. Terwijl gamen eerst gericht was op nerdy mannen, ontwierp Toru Iwatani het zo dat iedereen er plezier aan beleefde. Vooral het gebruik van felle kleuren en de oplopende moeilijkheidsgraad waren zeer vernieuwend. Het spel beleefde een hausse bij de jeugd, die niet uit de speelhallen weg te slaan was.
(Het gerucht gaat dat de eigenaar van stripwinkel Akim er zelfs zijn onderwijsloopbaan door verprutst heeft.)
Wereldrecord
Ook na de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw behield Pac-Man zijn populariteit. De maximumscore van 3.333.360 werd voor het eerst behaald door Billy Mitchell. Tegenwoordig bestaat er zelfs een officieel wereldrecord voor de 255 levels. Dave Race uit Amerika deed er 3 uur, 33 minuten en 12,7 seconden over, zonder één keer opgegeten te worden.
Pizza
In het roddelcircuit doen verhalen de ronde dat Iwatani bij het ontwerp van Pac-Man rekening hield met de eetlust van vrouwen. Ik doel dan niet op de onverzadigbare eetlust van het figuurtje, maar vooral de treffende gelijkenis met een pizza. Over vooroordelen gesproken.
Tentoonstelling
In Storyworld zijn diverse bijzondere curiosa van Pac-Man te zien. Zoals:
• De eerste potloodschetsen van Pac-Man
• De eerste Japanse Pac-Man posters
• De originele Arcadekasten waarop een wereldrecordpoging tot de mogelijkheden behoort.
Meerdere redenen om een bezoek aan deze tentoonstelling te brengen, zou ik zo zeggen. U kunt dan tevens de andere game- en stripgerelateerde items bekijken en genieten van het prachtige uitzicht over de mooie stad Groningen. Een kopje koffie zit er helaas niet in op dit moment, maar daar moet u Corona de schuld van geven. Het is even niet anders.