Afgelopen week bekeken wij de inhoud van een doos in ons magazijn. Verrassend verscheen een folder met de titel: Kuifje in de universiteit – Strips in wetenschappelijk perspectief. Verbaasd, omdat ik het me niet kon herinneren, begon ik het te lezen.
Het blijkt dat vanaf februari tot eind april 1989 de RUG verschillende lezingen en tentoonstellingen heeft georganiseerd met als achterliggende gedachte: Zijn strips literatuur, of niet? De organisatie pakte het thema groots en professioneel aan in samenwerking met Kees Kousemaker van stripwinkel “Lambiek” uit Amsterdam en Pick Fokkens van stripwinkel “Modern Papier” uit Groningen.
Een van de hoogtepunten was een lezing over Kuifje van Drs. Frans Rutten. Hij wil Kuifje niet meteen de omschrijving literatuur geven, maar liever een apart genre benoemen: literatuur met beeld en tekst. Hij geeft aan dat de meeste strips niet aan de eisen van dit genre kunnen voldoen. “Er is helaas nog veel te veel rommel op de markt”. In zijn onderzoek, waarop hij hoopte te promoveren, neemt hij “De zaak Zonnebloem” als uitgangspunt. Hij wil weten welke technieken Herge gebruikt om lezers aan het verhaal te binden. Hoe wordt de spanning opgebouwd. Proeflezers dienden hem hiervoor het bewijsmateriaal te leveren.
– Stripwinkel Akim is zeer geïnteresseerd in dit proefschrift. Alle informatie hierover is welkom. –
In het academiegebouw vond een tentoonstelling plaats met als thema: geleerden in de strip. Voor een universiteit een logisch onderwerp, al is er wel een groot verschil tussen Willie Wortel en de schurkachtige Professor Lupardi. Ach misschien bestaat dit verschil in werkelijkheid ook wel.
In een artikel uit de Leidsche Courant van februari 1989 wordt aan Pick Fokkens gevraagd hoe hij de toekomst van het stripverhaal ziet. Hij antwoordde dat het stripverhaal in het jaar 2000 ter ziele zou zijn. Als argument gebruikt hij het gegeven dat striptekenaars te weinig verdienen in verhouding met de tijd die ze er aan besteden. Hij heeft gelukkig ongelijk gehad, hoewel zijn argument wel degelijk invloed had. Wat de literaire waarde van strips betreft zijn we daar via ontelbare Graphic Novels, een stuk dichterbij gekomen.