Als voormalig docent Nederlands kom je in stripland soms verrassende initiatieven tegen. Wat te denken van de “Kijk en Lees” reeksen, stripboeken gericht op het AVI-niveau. Het AVI-niveau geeft de leesvaardigheid van kinderen en de moeilijkheidsgraad van boeken aan, maar voor een stripboek!?
Gerben Valkema en Michiel van de Vijver sprongen in het grijze gebied tussen lees- en stripboek. Ze ontwikkelden stripboeken die gericht zijn op het verbeteren van de leesvaardigheid en leesbevordering bij kinderen. Hierbij hielden ze rekening met de bestaande AVI-indeling. Een schot in de roos. Op dit moment zijn er 16 delen verschenen tussen AVI- 3 en 6, maar dat is niet het enige. De reeks bestaande uit o.a. Joep en Kik won de penning voor het beste stripalbum voor de jeugd en, misschien nog belangrijker, de nationale Alfabetiseringsprijs.
Eindelijk een gericht initiatief om de jeugd weer aan het lezen te krijgen en tegelijkertijd kennis te laten maken met de wondere wereld van het stripverhaal. Als ouwe stripnerd heb ik een aantal van de boekjes bekeken. Wat me opviel was: de uit de pagina spattende vrolijkheid, het prachtige lettertype en een fantastisch inlevingsvermogen in de wereld van het jonge kind.
Elk jaar komen er nieuwe delen bij gericht op genoemde doelgroep. Misschien is het een tip voor de makers om de doelgroep uit te breiden. Nederland kent 2,5 miljoen laaggeletterden een probleem waar de overheid bereid is om aanzienlijk geld in te steken. Gezien het succes van “Kijk en lees” een inkopper lijkt me. Verder zie ik prachtige mogelijkheden voor anderstaligen die Nederlands willen leren. Pas de plaatjes aan naar de belevingswereld van deze mensen en het wordt voor hun een plezier om een nieuwe taal te leren.