Gisteren, 28 februari 2022, was een heuglijke dag in de stripwereld. Gaston Lagaffe, in het Nederlands Guust Flater, werd 65 jaar. Een goede reden om even stil te staan bij deze legendarische creatie van André Franquin.
Mijn eerste kennismaking met Guust vond plaats in het tijdschrift Pep. (vreemd genoeg heette hij daar Guus, wat misschien met rechten te maken had. Bollie en Billie heetten om dezelfde reden Bas en Boef meen ik me te herinneren) Meteen vanaf het begin was ik gefascineerd door deze wereldvreemde, onhandige postsorteerder.
Wie bedenkt bijvoorbeeld een buizensysteem op zijn kantoor waardoor goudvis Bobbeltje uitgelaten kan worden? Geniaal vond ik ook de postmeeuw, waardoor berichtjes gestuurd konden worden naar Joost-van-Smith-aan de-overkant. (Al begon de levering te haperen op het moment dat de meeuw volgevreten raakte)
Franquin, en in beginsel Jidéhem, creëerde een krankzinnige wereld met zeer herkenbare situaties: de woede van baas Pruimpit over achterstallig werk, de verliefdheid van juffrouw Jannie op haar grote held. ( Juffrouw Jannie uit Jiskefet heeft voor vrijwel 100% haar naam aan dit stripfiguurtje te danken. Los dat ze beide op kantoor werken, zijn dit echter de enige 2 overeenkomsten) en vooral de luiheid van de gemiddelde kantoorklerk. Een vast kenmerk dat vooral in de jaren 60 en 70 aan de gemiddelde ambtenaar geplakt werd.
Guust was een gagstrip die eerst verscheen op oblongformaat en met ingang van deel 6 op A4. Dit is ook de overgang van Jidéhem naar Franquin, die in de eerste 5 oblonguitgaven veel minder aandacht aan zijn held besteedde. Legendarisch zijn natuurlijk de running gags: het eeuwig verprutsen van de contractonderhandelingen met Demesmaeker, de parkeerbonnenstrijd met agent Vondelaar en de strijd tussen tekenaar Krasser en Guust’ kat om het gummetje.
Een van mijn mooiste curiosa is een groot model van de Fiat 509 van Guust. Hij heeft een ereplaats boven op mijn curiosavitrine en verdient daar ook om te staan.( Op de motorshow in Brussel 2006 werd een levensecht model gepresenteerd) De auto is me dierbaar, net zoals de held die er in rijdt. Daarom een welgemeend: gefeliciteerd en nog vele jaren.