Welke oudere kent niet deze ijzingwekkende kreet die Fred Flintstone slaakte nadat hij door zijn dinosaurus buitengesloten werd. Een getekende sitcom uitgezonden op primetime en bekeken door miljoenen fans. Een resultaat waar huidige producers alleen maar van kunnen dromen en die hen een langgerekt “Yabba Dabba Doo” zou ontlokken.
Vrijwel gelijk met de televisieserie startte de Geïllustreerde Pers met het maandelijks tijdschrift de Flintstones. Het verschil met tijdschriften als de Pep en Donald Duck was dat er alleen maar afgeronde stripverhalen in stonden en geen puzzels, of andere zaken. Ook het materiaal, stevige pagina’s en een kartonnen omslag, deed meer aan een stripboek dan aan een stripblad denken.
De inhoud was gebaseerd op de strips van William Hanna en Joseph Barbera. Zij werkten eerst voor MGM, waar ze onder andere Tom en Jerry maakten, en begonnen later hun eigen productiemaatschappij. Uit hun creatieve brein ontstonden televisieseries als: Top Cat, The Jetsons en The Flinstones. Vooral de laatste 2 werden zeer populair en als een volwaardige sitcom op primetime uitgezonden.
The Jetsons en The Flintstones waren tegenpolen. De eerste speelde zich af in de toekomst waar alles geautomatiseerd was en elke huishoudelijke taak werd verricht door robots. The Flintstones leefden in het stenen tijdperk en creëerden hun luxe met behulp van stenen grammofoons bediend door een vogelsnavel en de domesticatie van dinosaurussen.
Beide series kwamen in het tijdschrift elke maand terug en werden aangevuld met verhalen van Yogi Bear, Top Cat, Huckleberry Hound, Snoeper en Blubber enz. Ondanks dat er door sommige ‘stripkenners’ neerbuigend over deze serie gedaan wordt, is het voor veel mensen wel degelijk jeugdsentiment. Vooral de oudere uitgaven van het maandblad zijn zeer gezocht op Marktplaats en lastdodo.
Ikzelf denk met veel plezier terug aan zowel het tijdschrift als de tv-series. The Flintstones staan daarbij toch een stuk hoger in mijn eeuwige top 10, dan de Jetsons en Top Cat. Dat de ongeëvenaarde stemkunstenaar Mel Blanc, hij verzorgde o.a. de stem van Barney Rubble, daar een rol bij speelde, lijkt me duidelijk. Mijn favoriete personage was trouwens The Great Gazoo over wie ik in de toekomst misschien nog eens een blog ga schrijven.