Een stripboek wordt gedragen door de hoofdpersoon. Hij, of zij, is bepalend, maar is dat wel zo?
Asterix is een leuk klein kereltje die sterk wordt door een toverdrank, maar voor de rest heeft hij een vlak karakter. Het verhaal wordt interessant door de domme streken van Obelix, het afschuwelijke gezang van Assurancetourcix en de stinkende vis van dorpskoopman Kostunrix.
Kuifje is nog oninteressanter. Een reporter die met een onooglijk hondje stukjes moet schrijven voor een krant. Zonder de woedeaanvallen van kapitein Haddock, de onbenulligheid van Jansen en Janssen en het vreemde gedrag van professor Zonnebloem, is de strip het lezen amper waard. Neen, de eigenlijke helden in een stripverhaal zijn de bijfiguren. Zij zorgen voor humor, hebben een gecompliceerd karakter en dragen het plot. Spiderman bloeit op door the Green Goblin. Batman floreert door de Joker en Dirkjan is niks zonder Bert, Van Druten en opa Bokma.
Toch vind ik dat één karakter te veel van het goede brengt. Jerom stapt uit een kist in “de dolle musketiers” en lost vanaf dat moment elk probleem voor Willy Vandersteen op. In “De kale kapper” raakt hij tijdelijk zijn kracht kwijt en van mij had dat wel zo mogen blijven. De plots worden veel te voorspelbaar.
Is elke held afhankelijk van zijn medespelers dan? Ik denk het niet. Guust kan makkelijk zonder Kwabbernoot en Andy Capp heeft helemaal geen opponenten nodig. Een flesje bier, een oude bank en de vaste openingstijd van zijn stamcafé zijn ruim voldoende voor dit karakter. Samenvattend denk ik dat de meeste goede stripverhalen vallen en staan bij de kwaliteit van de bijfiguren. Of dit nu schurken, of idioten zijn, maakt niet zoveel uit. Als het karakter maar haaks staat op dat van de hoofdpersoon.