Van vele stripreeksen is een album in het dialect bekend, zo ook in het Grunnegs.
In 1962 bestond het “Bittergenootschap” van de Groninger studentenvereniging “Vindicat Atque Polit” 125 jaar. Ter gelegenheid hiervan werd een verhaal van Meneer Prikkebeen vertaald in het Gronings. De versie kreeg de welluidende titel: “Wonderlieke raaize van meneer Prikkebain”. Volgens mijn bescheiden onderzoek de oudste uitgave in het “Grunnegs”.
In jaren 90 van de vorige eeuw verscheen de eerste Tom Poes in het Gronings: “Tom Koater en t spouk van Bommelbörg”. Een titel die de Groningse taal zeker eer aan doet. Van Tom Poes verscheen in 2015 nog een boekje met de titel: “De pieplaaider”. Omdat de oorspronkelijke titel: “De Pijpleider” is, kan de indruk gewekt worden dat het met de aardgasproblematiek te maken heeft. Dit is zeker niet zo. Het thema van dit boekje is leidinggeven.
Na het Hondeparredies van Suske en Wiske in 1998 werd het stil rond de Groningse strip. Een reden te meer voor stripwinkel Akim om de handschoen op te pakken.
In 2012 verscheen een boekje van Elsje met de titel: “Elske, nait soezen, deurbroezen”. Vrij vertaald betekent het zoiets als: Niet zeuren, doorzetten. De bekende Groningse voetballer Henk de Haan zal de titel zeker aanspreken.
Na Elske bracht Akim achtereenvolgens Groningse versies van De Rechter, Sigmund en S1ngle op de markt. Deze zijn uiteraard nog in onze winkel verkrijgbaar. Wat Elske betreft is er nog een aardige anekdote. Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D’66 kocht een deeltje met een originele tekening erin. Nou heeft Alexander naar wij weten weinig affiniteit met stripboeken, maar hier wilde hij een uitzondering voor maken. Begrijpelijk als je dochter Elske heet.