Stripboeken zijn gericht op beelden. Zijn ze dan ook voor blinden bereikbaar? De eerste pogingen om blinden een indruk te geven van een stripverhaal, waren auditief. In een soort hoorspel werden de avonturen van Paulus de boskabouter, of Superman verteld.
Een aantal jaren geleden vonden we in een partij strips een Franse braille-uitgave van Guust-Flater. In combinatie met een cd werd het karakter van Franquin gepresenteerd. Een beetje simpel van opzet, maar toch een lovenswaardig initiatief
De Deense ontwerper Phillipp Meyer ging een stukje verder. Hij ontwierp korte comicverhalen in een experimentele braille-vorm. De hoogte en de diepte van de tekens bepalen de sfeer van het verhaal. De lezer ontdekt het verhaal door interactief bezig te gaan met de nieuwe braille-vormen. In Amerika zijn tradingcards verkrijgbaar van superhelden zoals Daredevil, waar op de achterkant de kenmerken van de held beschreven staan. Allemaal hoopgevende initiatieven, maar nog steeds geen stripboek in Braille.
De echt doorbraak was in mei 2018. In samenwerking met Dedicon en de koninklijke bibliotheek werd de eerste Donald Duck in braille gemaakt. In een oplage van 75 werd het via de bibliotheek aan blinde, of slechtziende kinderen aangeboden. De 15-jarige Twan Driessen was de eerste die een exemplaar aangeboden kreeg. Donald en zijn vrienden werden in reliëf weergegeven en al tastend kon de lezer de avonturen beleven. Op 13 december 2018 is het sympathieke initiatief bekroond met de prestigieuze Mercur Award in de categorie ‘introductie van het jaar’. Toch is hier gezien de hoge kosten waarschijnlijk sprake van een eenmalige actie. Een deeltje kost minimaal 90 euro en dan praat je alleen nog over de kosten van vervaardiging. Voor de lezer een veel te hoog bedrag. Voor de fanatieke verzamelaar is echter een zeldzaam collectorsitem geboren.