Op aanraden van meneer Akim heeft Herman de strip Oorlogswijn aangeschaft. Als liefhebber van verhalen uit de eerste wereldoorlog is hij benieuwd of het meer van hetzelfde is, of dat Tardi eindelijk enigszins benaderd wordt.
Herman kijkt schichtig om zich heen. De hoofdpersoon Ferdinand opent zijn avontuur met een broeierige sekspartij en hij wil niet dat Babs het ziet. Voor je het weet komt ze op vreemde gedachten en het is nog lang geen eerste kerstdag.
Hij neemt een slokje van zijn bier en leest verder. Het verhaal gaat over Ferdinand, een louche handelaar die wijn levert voor de soldaten aan het front. Hij lengt de drank aan met water en wat andere dubieuze zaken, om zo de winstmarge te verhogen. Eigenlijk heeft Herman een hekel aan dit soort praktijken, maar ergens begrijpt hij het wel. De elite propt continu zijn zakken vol en als je zelf een klappertje kunt maken, moet je het zeker niet laten.
Ferdinand doet net of hij gehandicapt is, om op die manier niet in dienst te hoeven. Anders zou de handel in wijn ook onmogelijk voor hem zijn. Herman leunt achterover en denkt aan zijn eigen dienstkeuring. Hij vertelde de officier dat hij last had van bedplassen en heimwee, om op die manier S5 te krijgen. De sergeant was heel begripvol, met als gevolg dat hij 16 maanden moest dienen bij de infanterie.
Gedurende het verhaal begrijpt Herman dat de drank in de loopgraven wordt gebruikt om de stemming van de soldaten te beïnvloeden. Ze zijn minder bezig met de ellende waarin ze verkeren en reageren roekelozer op aanvallen van de vijand. Schandalig eigenlijk dat een overheid op die manier met zijn manschappen omgaat.
Ferdinand blijkt dezelfde mening te hebben. Hij is een echte sjacheraar, maar laat duidelijk blijken wat hij van de hoge heren vindt. Jonge mensen aan het front de dood insturen en zelf achter een bureau interessant zitten doen. Wanneer Poetin een weekje verplicht aan het front moet vechten, zal de oorlog in Oekraïne binnen een paar dagen beëindigd zijn.
De tekeningen in het verhaal vindt Herman van goede kwaliteit. Francis Porcel weet door zijn stijl en kleurgebruik de sfeer van de loopgraven goed weer te geven. Het scenario, gemaakt door Philippe Pelaez, kent enkele kleine minpunten, maar is over het algemeen origineel en hoopgevend. Hij besluit dan ook deel 2, een nieuw op zichzelf staand avontuur met Ferdinand Horville in de hoofdrol, alvast te bestellen. Hij wil weten hoe het verder gaat met die ouwe oplichter.