Al weken heeft Herman zich verheugd op de nieuwe uitgave van Mitton. Aan Babs heeft hij verteld dat zijn interesse vooral gebaseerd is op de historische juistheid van het verhaal. Dat vooral Mittons gedetailleerde weergave van vrouwelijk schoon er debet aan is, heeft hij verstandig genoeg in het midden gelaten.
In de vijfde eeuw verzet Alwilda, een jonge Vikingvrouw, zich tegen de oeroude wetten van de Norglaw. Deze wet regelt dat alle bezittingen van een koning, of edele, overgaan naar zijn oudste zoon. Daarnaast heeft een dochter geen enkel recht en wordt vaak uitgehuwelijkt voor politiek, of economisch gewin.
In het begin is het al snel duidelijk dat Alwilda geen standaard Vikingvrouw is. Ze vecht beter dan de meeste mannen en laat zich door haar vader absoluut de wacht niet aanzeggen. Ze wil haar vrijheid behouden en is niet van plan zich aan wat voor kerel dan ook te onderwerpen. In beginsel verbergt ze zelfs haar vrouwelijkheden, maar na enige tijd besluit ze ook daar rond voor uit te komen.
Na een aantal heftige gebeurtenissen wordt Alwilda een Walkure. In de huidige tijd betekent dat zoiets als vrije vrouw, of feministe. Volgens de legende staat Alwilda bekend als de eerste vrouw die zich verzet tegen de overheersing van de man. Voor de vijfde eeuw, het begin van de middeleeuwen, al helemaal bijzonder.
Het verhaal van Alwilda verschijnt in een trilogie. Deel 2, de piraat van de Baltische zee, is onlangs ook al verschenen. Deel 3 verschijnt eind maart.
Herman vindt de tekeningen van Mitton zoals altijd goed verzorgd. Het scenario is prima uitgewerkt en geeft hem goede hoop voor de komende twee delen. Als er dan toch een kritiekpuntje genoemd moet worden, dan is het de uitwerking van de ballonteksten. Af en toe wat veel woorden van Scandinavische oorsprong (er is wel een woordenlijst toegevoegd) en een grappige manier van praten wordt misschien wat lang doorgevoerd.
Samengevat vindt Herman het een degelijk stripboek dat het lezen zeker waard is. Hij heeft deel 2 al in zijn bezit en kijkt uit naar het laatste deel. De historische achtergrond bezorgt hem zelfs een welwillend knikje van Babs. Dat haar man geïnteresseerd is in geschiedenis, is volgens haar een behoorlijk plusje.