Onder de titel: Graphic Novels voor de leeslijst propageren Margreet de Heer, Bas Schuddeboom en Willard Mans het lezen van strips voor de boekenlijst op het middelbaar onderwijs. Een nobel streven, waar ze zelfs een aantal basiseisen aan gesteld hebben.
Zo moet de strip literair zijn, het moet iets met je doen en de lezer moet een emotionele band kunnen krijgen met de hoofdpersoon. Nou zijn deze voorwaarden vaag, net als bij de vraag: wat is literatuur, maar ik ben wel erg blij met het initiatief. Natuurlijk omdat ik een chronische stripliefhebber ben, maar ook omdat er eindelijk weer een goede stap wordt gezet om de jeugd aan het lezen te krijgen.
De initiatiefnemers verrijken hun keuze met een uitgebreide lijst van Graphic Novels die volgens hen aan de eisen van een literaire strip voldoen. Hiertussen zitten enkele pareltjes, zoals “Familieziek” van Peter van Dongen, “Iris” van Thé Tjong-King en “Andy” van Typex. Dat ik persoonlijk “Vincent” van Barbara Stok niet geschikt vind, is natuurlijk maar een mening.
Van elke novel wordt in de brochure het thema omschreven en een korte samenvating gegeven. Wat mij een beetje irriteert zijn de zogenaamde examenvragen die bij elke Graphic Novel vermeld staan. Hierdoor wordt de kracht van het initiatief gedeeltelijk tenietgedaan en spoor je de gemiddelde student weer aan om de brochure aan de kant te gooien.
Maar toch, samenvattend vind ik het een geweldig idee en hoop ik dat het onderdeel van de bestaande boekenlijsten op VMBO, HAVO en VWO gaat worden. Titels als: De Aanslag, Herberg met het Hoefijzer en Max Havelaar kunnen dan eindelijk geplaatst worden waar ze thuishoren: Onder een dikke laag stof.