Na de zoveelste nieuwe western- en piratenstrip vind ik het tijd om even in de zeurmodus te gaan staan. Waarom verschijnt er tegenwoordig steeds meer van hetzelfde en komt er nooit eens iets totaal nieuws op de markt. Een moment van negatieve bezinning.
Misschien komt het door het verschijnen van De Vuurpijl van Jean van Hamme. Natuurlijk is het een prachtig stripboek en natuurlijk is het gemaakt door een fantastische scenarioschrijver, maar het borduurt wel door op succes uit het verleden. Het zoveelste aanhangsel bij het geniale idee van E.P. Jacobs.
Hetzelfde geldt voor Asterix, Lucky Luke, Suske en Wiske, Bollie en Billie en ga zo nog maar een poosje door. Het lijkt er veel op dat uitgevers de weg van de minste weerstand kiezen. Beter deel 821 van Suske en Wiske getiteld het Curieuze Cliché, dan een nieuw idee een eerlijke kans geven.
Ergens is het natuurlijk begrijpelijk dat het gebeurt. Er zijn geen striptijdschriften meer om nieuwe series uit te proberen en het aantal striplezers daalt wekelijks. Daarentegen staat het stijgende interesse van de jeugd voor Manga hier weer volledig haaks op. Heb eens wat meer lef geachte stripuitgevers en stripmakers. Stop met het uitmelken van bestaande succesformules.
Misschien is het een idee om eens te kijken naar het succes van series op Netflix, Disney+ en anders streamingsdiensten. Bedenk een nieuw scenario en verdeel het verhaal over bijvoorbeeld 12 stripboeken. Elk stripboek is een hoofdstuk en het totaal vormt 1 uitgebreid stripboek. Kijk naar de immens populaire Manga serie One Piece, die van hetzelfde principe uitgaat.
Een andere optie is de populariteit van detectives en thrillers. Miljoenen Nederlanders lezen deze boeken helemaal murw, maar binnen de stripindustrie is het een ondergeschoven kindje.
Wat ik met andere woorden probeer te betogen is: sluit aan bij de moderne tijd en beweeg mee met de belevingswereld en interesses van je publiek. Wanneer je vast blijft houden aan oude triomfen, kan een uiteindelijke nederlaag wel eens gevaarlijk op de loer liggen.