Tijdens een bezoek aan een verzamelaar van landbouwmachines kwam door een Kuifje-autootje het gesprek op stripverhalen. De aanwezigen, allemaal 60+, reageerden vrijwel allemaal meteen met het noemen van 1 strip: De Man van Staal. Na een poosje herinneringen ophalen werd daar Billie Turf nog aan toegevoegd. Vanwaar toch deze fascinatie?
Archie de Man van Staal en Billie turf verschenen beide in het tijdschrift Sjors. Net als bij Sjors en Sjimmie verscheen er één keer per jaar een album, dat via de bladenman verkrijgbaar was. Niet iedereen was natuurlijk lid van de Sjors, maar de albums gingen van hand tot hand.
Archie was een robot gemaakt door Ted en Ken. Hij werd bestuurd met een soort afstandsbediening en beleefde met zijn baasjes de meest bijzondere avonturen. Hij redde hen continu uit de meest penibele situaties en was ook daarnaast zeer behulpzaam. Hij was een soort menselijke robot waar, behalve als zijn bazen bedreigd werden, geen enkel kwaad in zat. Als kind fantaseerde je er over om hem in bezit te hebben. Een dienstige superheld, wat wil je nog meer? (De voorplaat van het eerste album heeft trouwens wel iets van de voorplaat van de eerste Superman. Archie tilt weliswaar een paard boven zijn macht en geen auto, maar de overeenkomsten zijn treffend)
Billie Turf zal als dikste studentje van de wereld op een kostschool. Hij was alleen geïnteresseerd in eten en dan liefst in extreem grote hoeveelheden. Zijn tegenstander, de met een wandelstok rond zich heen slaande onderwijzer meneer Kwel, beloonde zijn gedrag regelmatig met extreme lijfstraffen.
Ik denk dat we nu in de buurt komen van het antwoord. Zowel Archie de Man van Staal als Billie Turf spelen, vooral in die tijd, uitstekend in op de denkwereld van een kind. Aan de ene kant de dienstige probleemoplossende robot en aan de andere kant de herkenbare problemen van een kind in het toenmalige onderwijs. Met andere woorden, Archie zou alle problemen van Billie op zijn gemak kunnen oplossen. Billie zou dan niet meer geslagen, of gepest worden en op zijn gemak bergen taart en ander lekkers naar binnen kunnen werken. Voor een kind uit de jaren 60 natuurlijk een ideale situatie.
Zelf vond ik beide strips geweldig. Ik heb de albumreeksen vrijwel compleet en geniet nog regelmatig van, vooral de oudere, verhalen. De ontmoeting met gelijkgestemde leeftijdsgenoten zorgde er onmiddellijk voor dat de albums voor even weer uit de kast gehaald werden. Voor ons bejaarde zestigers geldt dus: en voor Archie en Billie nog eenmaal troelala….